Ai auzit de specialiștii în alăptare, de consultați, consilieri sau de IBCLC. Dar ai avut o reținere, poate, în a merge la un consultant deoarece nu știai ce presupune o consultație in alăptare și în ce măsură te poate ajuta. Uneori este vital, îți schimbă starea de sănătate și de spirit.
Un IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) este un profesionist din domeniul sănătății. Este specializat în prevenirea și rezolvarea problemelor legate de alăptare și nu numai.
Ei bine, in cele ce urmează afli cum se desfășoară o ședință individuală de consultanță în alăptare la Centrul de Alaptare AloMama Brasov.
Cum ajungi la un consultant in alăptare?
Programarea la consultație o faci telefonic la 0732566262. Sau în scris, fie prin mesaj privat pe pagina de facebook a Centrului de Alăptare AloMama Brasov fie prin e-mail la alomama24@gmail.com.
De obicei daca nu oferi tu de la inceput, ti se cere o descriere pe scurt a problemei cu care te confrunți. În funcție de această descriere, de gravitatea sau urgența problemei, de experiența ta cu noi stabilim dacă e necesara întâlnirea la cabinet. Sau daca se poate lămuri problema, pe loc, telefonic. Se stabilește ce durată va avea ședința de consiliere. Totodata acum se determină dacă vizita va avea loc la Centrul de Alăptare AloMama sau la domiciliul tău.
Cu foarte puține excepții este necesară prezența bebelușului la ședința de consiliere. Așadar, trebuie să iei în considerare dacă te descurci să ajungi la noi singură sau ai nevoie de însoțitor. Ne face plăcere ca alaturi de tine si bebelus sa participe la consultatie tăticul, bunica, bona…sau orice persoană care te poate susține în demersul tău si după întâlnirea noastră.
Despre ce se discuta?
La începutul ședinței, consultantul îți va oferi spre semnare formularul de consimțământ pentru a avea acordul de a lucra cu tine și cu bebelușul tău. (GDPR)
Apoi te vom întreba despre istoricul tău medical și al bebelușului, inclusiv despre orice lucru din rutina voastră zilnică care poate avea efect asupra alăptării.
Cum se desfășoară o ședință individuală de consultanță în alăptare?
Cu permisiunea ta, daca este nevoie, consultantul va evalua fizic ambii sâni. Si gurița bebelușului, cât si modul lui de a suge. Asta înseamnă ca trebuie sa te dezbraci la bustul gol, sânii tai vor fi palpați, examinați cu mâna (îmbrăcată în mănușă).
În funcție de câte informații sunt necesare despre bebeluș este posibil să te rugăm să îl trezești. Sa il dezbraci, sa fie cântărit, palpat sau sa ii fie examinată gurița. Toate aceste manevre se vor face în așa fel încât sa se evite orice disconfort cauzat bebelușului.
Uneori poate fi nevoie ca bebelusul sa fie cantarit de cel putin 2 ori in timpul aceleași vizite. Alteori te vom ruga sa te intorci la cabinet intr-o zi pentru o nouă cântărire, dar si pentru evalua rezultatele aplicării recomandărilor primite. Toate cântăririle si modificările în eficiența alăptării se trec în fisa de observație.
Dacă este necesar, consultantul te va ajuta cu atașarea corecta la sân a bebelușului si îți va sugera o serie de poziții de alăptare confortabile. Pe parcursul alăptării, te vom ghida să ai parte de o experiență frumoasă si vom fi lângă tine pentru a-ți răspunde la toate întrebările. Chiar la toate întrebările! Poți întreba „de ce?” de cate ori este nevoie. Daca nu știm noi răspunsul te vom îndruma către un coleg din domeniul sănătății.
Preferăm să te ghidam verbal în atașarea corecta la sân, pentru ca tu sa înveți din start o noua poziție de alăptare sau o atașare corecta, fără ajutorul unor „mâini suplimentare”. Alteori consultatul poate interveni în poziționarea copilului la sân ca să îți arate „unde trebuie să ajungi”. După care iți va explica cum poți face asta singură.
Care este finalitatea?
După toate acestea consultantul își va da seama care sunt dificultățile pe care le întâmpini în alăptare. Iți va furniza un plan de recomandări care sa te ajute să atingi obiectivele dorite, luând în considerare stilul tău de viață, limitările și preferințele. Pe care insistăm să ni le comunici, pentru că nu le putem ghici.
Dacă ai nevoie, recomandările vor fi trecute pe un document pe care îl poți primi tipărit sau electronic, ca sa îl poți consulta acasă ori de câte ori ai nevoie.
Cat durează întâlnirea?
DE REȚINUT! O ședință individuală de consultanță în alăptare, care poate dura intre 15 minute si 2 ore, nu se opreste la sfârșitul vizitei. Chiar insistăm ca în perioada următoare vizitei sa ne ții la curent cu evoluția voastră (a ta și a copilului). Cât de frecvent posibil până când ajungi la rezultatele dorite. In acest fel recomandările noastre pot fi revizuite și re-adaptate la nevoile tale, pentru o eficiență maximă și efecte cât mai rapide.
Consultantul se interesează de evoluția ta si iți sta la dispoziție prin contact telefonic sau cu ajutorul unei aplicații de mesagerie (whatsapp) pentru orice întrebare legata de subiectul consultației.
În anumite situații pot fi necesare mai multe consultații pentru rezolvarea problemei. Dar de cele mai multe ori dacă apelezi la noi înainte ca problema să devină acută si la o vârstă cât mai mică a bebelușului, șansele unei reușite rapide sunt mari.
Când sa faci o programare?
Ai aici o scurtă listă de motive pentru care e recomandat să apelezi la un consultant în alăptare IBCLC:
- Ai nevoie de ajutor cu pusul bebelușului la sân (atașare) pentru că nu îți iese sau suspectezi că îți cauzează probleme
- Nu știi dacă bebelușul se satură sau nu știi dacă mai e nevoie să îi suplimentezi masa
- Ai dureri de mameloane/sfarcuri
- Bebelusul nu creste bine in greutate
- Ai putin lapte
- Sânii tăi au noduli durerosi, piele rosiatica, lapte de culoare deosebită
- Ai prea mult lapte
- Ai nevoie de sfaturi sau ajutor cu mulsul laptelui, sau ai nevoie de o pompa
- Reincepi serviciul dupa nastere si doresti sa stii cum sa gestionezi alaptarea
- Doresti o evaluare a limbutei copilului/suptului copilului
- Ai nevoie de sfaturi cu privire la hranirea copilului cu biberonul
- Speram ca ti-am raspuns curiozitatii! Spor la alaptat!
Autor: Echipa Alomama