Legislatia din Romania protejeaza mama, lauza dar si salariata gravida. Asadar care sunt drepturile gravidei la locul de munca?
Draga mamica aflata la inceput de drum, bine ai pornit in calatoria vietii tale! Consider ca sarcina si maternitatea sunt cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Ele trebuie traite cu bucurie, savurate din plin, si cu cat mai putin stres.
Asadar care sunt drepturile gravidei la locul de munca? Este foarte important sa stii ca, pentru a beneficia de aceste drepturi trebuie sa anunti oficial angajatorul cu privire la sarcina. O notificare scrisa si o adeverinta de la medic care sa ateste starea de graviditate, vor fi suficiente pentru a-ti conferi protectie la locul de munca.
Stabilitatea locului de munca este conferita de legea 53/2003. Aceasta mentioneaza faptul ca angajatorul care este informat in mod oficial de starea de graviditate a salariatei, nu o mai poate concedia. Decat in cazul falimentului sau in cazul reorganizarii judiciare. Angajatul nu are voie sa inceteze raporturile de munca in cazul :
- Salariatei gravide din motive care au legatura directa cu starea sa ;
- Salariatei care se afla in concediu de risc maternal ;
- Salariatei care se afla in concediu de maternitate.
Ce se intampla dupa ce anunti angajatorul?
Daca vrei sa pastrezi surpriza si nu doresti sa afle colegii tai ca esti insarcinata, nu te ingrijora. Angajatorul are obligatia de a pastra confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu poate anunta alti angajati decat cu acordul tau scris.
In termen de 10 zile lucratoare de cand ai anuntat angajatorul despre sarcina ta, acesta este obligat sa: evalueze riscurile de la locul de munca si sa intocmeasca un raport, precum si sa anunte Inspectoratul Teritorial de Munca care va verifica conditiile de munca ale angajatei.
Conform OUG 96/2003 angajatorul este obligat sa modifice conditiile in care lucrezi. Conditiile de munca, orarul sau sa te transfere pe un alt post, daca activitatea pe care o desfasori implica riscuri pentru sanatatea ta sau a copilului. Important de stiut este faptul ca aceste modificari sau masuri luate nu pot afecta veniturile tale salariale.
Cadrul legal privind drepturile gravidelor si protectia maternitatii la locul de munca este guvernat de OUG 96/2003 coroborata cu OUG 158/2005 si prevad urmatoarele :
Program redus la locul de munca
Pentru gravidele care, din motive de sanatate nu pot munci 8 ore pe zi, acestea au dreptul la reducerea programului de lucru la 6 ore, fara ca salariul sa le fie afectat.
Programul de lucru poate fi redus cu maxim o patrime din durata normala.
Fara munca de noapte sau ore suplimentare
Salariatele gravide nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte sau ore suplimentare.
De asemenea, nici nu pot fi obligate sa lucreze in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat. In aceste situatii, angajatorul este obligat sa le transfere la un alt loc de munca, cu conditii mai bune, pe acelasi salariu.
Ore libere platite pentru consultatii medicale
Cu privire la drepturile gravidei trebuie sa stii ca beneficiezi de 16 ore libere lunar pentru controale medicale. Asta in cazul in care investigatiile se pot efectua doar in timpul programului tau de munca. Aceste ore libere nu iti pot afecta salariul.
Conform legii, dispensa pentru consultatiile prenatale reprezinta un numar de pana la 16 ore libere platite salariatei de catre angajator. Se desfasoara pe durata programului normal de munca. Se folosesc pentru efectuarea consultatiilor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.
Fara delegatii si detasari de la locul de munca
O femeie insarcinata nu trebuie sa fie supusa unui efort ridicat. Ea are nevoie de odihna pentru o dezvoltare sanatoasa a fatului. Astfel ca angajata gravida are dreptul de a refuza detasarea de la locul de munca sau deplasarea in interes de serviciu.
Conditii de munca mai usoare – repaus si miscare
Conform legislatiei in vigoare, angajatorul este obligat sa iti ofere conditii de lucru optime astfel incat sarcina si sanatatea ta sa nu fie afectate.
Angajatorul are obligatia de a preveni expunere gravidei la riscuri ce ii pot afecta sanatatea si securitatea. Deci de a include in Regulamentul intern prevederi privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a salariatelor gravide, a lauzelor sau celor care alapteaza.
Pentru salariatele gravide sau care au nascut recent si care lucreaza doar in pozitia asezat sau doar in picioare toata ziua, angajatorul trebuie sa modifice locul de munca. Modificarea trebuie sa le asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau pentru miscare.
Drepturile gravidei includ si dreptul la concediul medical si de risc maternal
In situatia in care, din motive obiective, angajatorul nu poate asigura transferul sau imbunatatirea conditiilor de munca, ai dreptul sa ceri si sa intri in concediu de risc maternal.
Concediul de risc maternal are scopul de a proteja sanatatea mamei si a copilului. Acesta este recomandat de medic si se plateste cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Gravida are dreptul la concediul medical in cuantum de 126 de zile (63 de zile de concediu prenatal si 63 de zile de concediu postnatal), platite de angajator.
Cadrul legislativ :
- OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
- OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
- Legea 53/4003 privind Codul Muncii
- Legea 319/2006 privind Securitatea si Sanatatea in Munca
- Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati
- Legea 154/2015 privind modificarea si completarea OUG 96/2003
Cu drag,