Drepturile Mamelor

Mothers-Rights-In-Colorado

Felicitari, draga mamica! Ai parcurs cu bine o calatorie frumoasa si plina de emotii, in care ai purtat in tine viata timp de 9 luni! Informarea corecta a mamelor poate schimba societatea in care traim, poate crea un viitor mai bun pentru copilasii nostri, dar mai ales poate ajuta si scuti de multe neplaceri o mamica. Este foarte important sa cunosti drepturile mamelor si sa ceri sa fie respectate. Asadar, sa stii ca beneficiezi de mai multe drepturi pentru tine si puiul tau. Iata care sunt acestea:

 

  1. Stimulent financiar de nou-nascut sau Trusou

Trusoul de nou-nascut este un ajutor care se acorda din partea Statului, sub forma de vouchere sau bani, in functie de bugetele locale.

In Brasov se acorda tichete valorice in valoare de 2000 de lei pentru nou nascut. Cu ele poti cumpara produse destinate nevoilor de crestere si ingrijire a bebelusului in primele 3 luni de viata.

Mai multe informatii puteti afla de pe site-ul Directiilor de Asistenta Sociala din fiecare localitate.

 

  1. Indemnizatie pentru cresterea copilului

Conform legislatiei in vigoare, concediul pentru ingrijirea copilului poate fi acordat oricaruia dintre parinti. Iar pe perioada concediului, parintele beneficiar va primi o suma de bani din partea statului ca ajutor pentru cresterea copilului.

Pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

– parintele beneficiar sa aiba resedinta sau domiciliul in Romania;

– sa locuiesti in Romania cu copilul/copii pentru care ai solicitat indemnizatia, sa ai grija de acestia si sa te ocupi de cresterea lor ;

– in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, ai realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile.  Salarii sau alte venituri obtinute din activitati independente si care sunt impozitate conform OUG nr. 111/2010. Aici se iau in calcul inclusiv bonurile de masa, primele de Craciun si de Paste, primele de concediu sau primele de performanta.

Cuantumul indemnizatiei este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului. Nu mai mult de 8500 lei si nu poate fi mai mic de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

De asemenea, indemnizatia de crestere a copilului este majorata cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleti sau multipleti. Sa zicem ca acestea sunt drepturile mamelor eroine.

 

  1. Concediul medical pentru ingrijrea copilului bolnav

Acest timp de concediu il poti solicita daca ai copii de pana la 12 ani. Insa daca este vorba de afectiuni grave sau handicap, atunci varsta copilului poate fi de pana la 18 ani.

De concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav poate beneficia oricare dintre cei doi parinti. Deci nu face parte doar din drepturile mamelor.

Indemnizatia pentru concediul de ingrijire a copilului bolnav se acorda urmatoarelor categorii de persoane : parinti, parinti adoptivi, tutore, asiguratul caruia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei, asiguratul caruia i-a fost dat copilul in plasament, daca cel mic are nevoie de ingrijire in straintate.

Pentru a putea beneficia de concediu de ingrijire a copilului bolnav, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii :

– sa locuiesti impreuna cu copilul pentru care ceri beneficiul si sa te ocupi de cresterea si ingrijirea sa;

– sa ai domiciliul stabil sau resedinta legala in Romania;

– sa fi realizat venituri impozabile pe o perioada de minim 6 luni in ultimele 12 luni;

– sa nu fi beneficiat de concediu medical ori pensie de invaliditate in ultimul an.

Conform OUG 158/2005, indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav sunt suportate integral din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Parintii beneficiaza de aceasta indemnizatie doar pe baza concediului medical eliberat de medicul curant si a unui certificat pentru persoane cu handicap (acolo unde este cazul) emis in conformitate cu prevederile legale.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului se calculeaza la 85% din baza de calcul. Suma se acorda in limita a 12 salarii minime brute pe tara, lunar.

 

  1. Dreptul de a alapta in public

In 2021, Romania a adoptat Legea nr. 182 privind alaptarea in spatiile publice. Conform actului normativ in vigoare, impiedicarea unei mame sa alapteze in public constituie o contraventie, care se pedepseste cu amenda intre 100 si 2000 de lei.

In sfarsit, mamele pot alapta in spatiile publice fara sa isi mai faca griji ca pot fi date afara din localuri sau ca cineva le poate reprosa ceva.

Desi alaptatul nu a fost niciodata interzis in public, mereu a existat aceasta teama sau disconfort al mamelor de a alapta in spatii publice generat de judecata oamenilor.

Multe mamici au preferat sa renunte la plimbari si iesiri pentru ca nu aveau spatii special amenajate unde sa isi alapteze bebelusii si le era rusine sa o faca in public sau le era teama ca cineva le va da afara din localuri.

Asadar, alaptati dragi mamici ! Alaptati, alaptati, alaptati ! Alaptati oriunde, oricand si oricat ! Sa fiti mandre ca aveti acest dar minunat ! Mandre de voi si de puii vostri, iar cui nu ii place, sa nu se uite!

 

  1. Drepturile mamelor: Pauzele pentru alaptare

Conform OUG nr. 96/2003, mamele care sunt nevoite sa se intoarca la munca inainte de a implini copilul un an, au dreptul la pauze pentru alaptat.

Statul vine in sprijinul mamelor pentru a sustine alaptarea. Obliga angajatorii sa acorde mamelor salariate care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului.

La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic.

Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca. Nu diminueaza veniturile salariale, acestea find suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

Alaptarea in cazul mamelor care lucreaza este tema centrala a Saptamanii Internationale a Alaptarii lansata de catre WABA in 2023, si tema importanta din drepturile mamelor din Romania.

 

  1. Stimulent de insertie

Este un ajutor din partea Statului de care poate beneficia parintele care a fost in concediul de crestere a copilului. Pana la varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. Stimulentul de insertie se poate acorda pana ce copilul implineste varsta de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap.

Valoarea stimulentului de insertie este de 650 de lei pe luna. Sau de 1500 de lei pe luna, daca parintele revine in activitate pana la varsta de 6 luni a copilului sau 1 an in cazul copilului cu handicap.

 

  1. Deducere personala suplimentara

De la inceputul anului 2023, parintii care realizeaza venituri din salarii beneficiaza de o deducere personala suplimentara din impozitul pe venit de 100 de lei, pentru fiecare copil inscris la cresa, gradinita sau scoala.

In situatia in care copilul este intretinut de ambii parinti, atunci deducerea personala suplimentara se acorda doar unuia dintre parinti. Parintele trebuie sa prezinte angajatorului documentul care sa ateste inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant. Si o declaratie pe propria raspundere pentru a putea beneficia de aceasta deducere suplimentara.

 

  1. Drepturile mamelor: ore de consiliere psihologica

Mamele pot beneficia de consiliere psihologica gratuita timp de 4 luni dupa nastere, prin CAS. Mamele trebuie sa fie asigurate in sistemul de sanatate. Prin exceptie, exista categorii de persoane care au dreptul la ingrijiri medicale fara sa fie conditionate de plata contributiilor la stat. Femeile insarcinate si lauze pot beneficia de ingrijiri medicale fara plata contributiei, daca nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

Pentru a putea beneficia de acest drept, solicitarea acestor servicii trebuie sa aiba loc in maxim 4 luni de la data nasterii copilului.

 

Pentru ca urmeaza „Saptamana mondiala a alaptarii” si fetele de la AloMama ne pregatesc ceva frumos, m-am gandit ca acest articol sa fie o scurta prezentare a drepturilor Mamelor. Urmeaza ca in articolele viitoare sa le prezentam in detaliu pe fiecare.

 

Cadrul legislativ:

  • Protectia internationala a drepturilor mamei si a copilului
  • Codul civil si Codul Familiei
  • OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
  • OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Legea 33/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
  • OUG 164/2022 privind modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
  • OUG 117/2022 pentru modificarea si completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999
  • Legea 53/2003 privind Codul Muncii
  • Legea 319/2006 privind Securitatea si Sanatatea in Munca
  • Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati
  • Legea 154/2015 privind modificarea si completarea OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
  • OUG 16/2022 privind deducerea personala suplimentara pentru fiecare copil

 

Cu drag,

Irina, mamica de Sofica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *