Imaginea e sugestiva. Ai trecut și tu prin asta? Dintr-o data, doare foarte tare sânul când bebe vrea sa sugă. Sau bebe nu vrea sa sugă la unul dintre sâni. De fapt, dacă ești atenta, sânul acela te doare, și se simte tensionat și intre alăptări. Oare de când e asa?
De ce apare mastita?
S-ar putea sa fie de sâmbăta, când ai ieșit cu fetele în oraș, și ți-ai pus pentru prima data de când ai născut un sutien adevarat, nu cel de alăptare. Sau de joi noapte, când bebe a dormit pentru prima data mai mult de 4 ore legate. Poate de când bebe și-a încercat noii dințișori pe sânul tău, și de durere și frica ai evitat alăptarea din acel sân.
In ultimele zile ai avut simptome ca de gripa, și te-ai și tratat ca atare: senzație de amețeala, durere de cap, frisoane, febra. Nu era de ajuns ca primele săptămâni de după naștere au fost extenuante, acum si gripa…?
La o inspecție atenta a sânilor vei descoperi ca anumite zone au devenit dureroase, rămânând mai tari decât restul sânului după alăptare. Pielea sânului în zona aceea e mai roșiatica, sau pare vânată. Sau poți pur și simplu sa ai o durere nefiresc de mare la mamelon, deși știi ca atașarea la sân o faci corect.
Asta s-a întâmplat deoarece zona aceea din sân nu s-a drenat bine la una dintre alăptări, sau la mai multe alăptări consecutive, lăpticul fiind „viu” s-a transformat staționând acolo, s-a îngroșat. Corpul tău a reacționat, încercând sa rezolve problema, și acum țesutul mamar e inflamat și s-a creat un edem. Dar, au trecut câteva zile pana sa te prinzi ce se petrece, și din păcate acolo s-a dezvoltat și o infecție.
Ce soluții ai ca să treci mai ușor peste această perioadă?
În primul rând haide să vorbim despre prevenție, căci sunt câțiva pași simpli pentru a evita complicațiile și a avea o alăptare eficientă.
- Ia legătura cu un consultant acreditat IBCLC ca să îți ofere sfaturi și trucuri pentru cele mai bune tehnici de alăptare.
- Înainte să treacă la alt sân lasă bebelușul să termine tot laptele din primul sân.
- Încearcă o altă poziție de alăptare fiecare dată când alăptezi.
- Asigură-te că bebelușul prinde corespunzător si areola mamară.
- Poți purta un sutien de susținere mai moale.
- Organizează-ți ieșirile în oraș împreuna cu bebelușul, ca sa poți sa alăptezi la cerere – am văzut mămici cu bebe la sân la coafor, la dentist, la controlul medical, la piața, in galeria mall-ului, la croitor. Alăptarea se poate face oriunde.
- Sau limitează-le (ieșirile) ca durata la intervalul obișnuit de pauza intre mese, pe care îl cunoști deja
- Odihnește-te cât de mult poți
Daca totuși apar semne de canal obstruat sau mastita, pana ajungi la un consult urmărește cele 2 aspecte esențiale.
Concentrează-te pe reducerea inflamației. Ajuta aplicarea compreselor reci sau chiar cu gheață pe zonele dureroase, după ce ai alăptat. Laptele matern este în continuare bun și poate fi oferit bebelușului, este sigur să alăptezi, ba chiar ajută la eliminarea infecției.
Nu lasa sânul plin mai mult de 3-4 ore, chiar dacă suptul e dureros. Începe suptul cu sânul afectat, folosind o poziție de alăptare în care barba copilașului e îndreptata spre zona dureroasa.
Dacă suptul bebelușului nu e eficient, sau datorita blocajului bebe refuza sânul, folosește pompa pentru a te mulge. Masează sânul foarte ușor, circular, de la zona dureroasă spre mamelon.
Cu ce te ajutam noi?
Intr-o intalnire programata la Centrul de Alaptare, vom putea evalua stadiul și gravitatea problemei. Iți putem recomanda tehnici suplimentare de reducere a inflamației și de masaj și drenare a sânului adaptate pentru cazul tău. Si îți vom putea recomanda un medic specialist pentru alte investigații (analize de laborator, ecografie, etc.) și prescriere de tratament medicamentos.
Multă sănătate și nu uita, suntem la un telefon distanță 0732566262.
Un răspuns