Nu pot alapta

Mămica trebuie să știe că stimularea lactației nu implică durere, că lactația e întreținută în special de stimularea mecanică a sânului.  În toate cazurile de reunire mamă –prunc, primul lucru important este să li se ofere spatiu și timp special doar pentru ei doi, să își simtă reciproc mirosul, să practice skin-to-skin, să își audă reciproc bătăile inimii, să își sincronizeze momentele de somn și veghe. Practic, să își reia legătura puternică pe care o aveau când bebe era în burtică.
WhatsApp Image 2021-05-10 at 10.36.57

Am nascut si nu pot alapta! Nu pot, pentru ca bebelusul nu e cu mine….

Ce se întâmplă când ești despărțită de copil imediat după naștere? Cum afectează acest lucru alăptarea și cum gestionăm situația?

Unul dintre subiectele care „ard” în rândul mamelor este „despărțirea de prunc imediat după naștere”. Nu numai că acesta nu este un demers natural, firesc, dar poate aduce cu sine complicații în procesul lactației.

De ce sunt bebelușii despărțiți de mame?

Pentru mamele care nasc natural, în general, reunirea se face mai rapid și atunci procesul alăptării este demarat cu bine.

Dar există și cazurile cezarienelor în care întrevederea mamă-prunc poate dura și 12 ore. Sau cazurile rare în care mama are probleme de sănătate atât de grave încât este nevoită să stea despărțită de copil până se simte destul de bine pentru a fi reunită cu acesta. Caz în care durează chiar și câteva zile până cei doi se revăd.

Si atunci? Nu pot alapta!

Dacă despărțirea durează mai mult de 24h, este bine să se ia măsuri pentru întreținerea și stimularea lactației. Mama trebuie informată cu privire la importanța alăptării pentru ea și copil, indiferent când va avea loc reunirea.

Ce trebuie făcut cand nu pot alapta?

Mămica trebuie să știe că stimularea lactației nu implică durere, că lactația e întreținută în special de stimularea mecanică a sânului.  Ulterior o pot ajuta consumul de ceaiuri pentru lactație sau pastile din plante galactogene.

Dar in cazul prematurilor?

O altă situație cunoscută este cea a nașterilor premature, unde în funcție de gradul de prematuritate, acesta poate să petreacă chiar și câteva luni internat. Mama va fi cel mai probabil externată din maternitate înaintea copilului.

Durata în care se poate întreține lactația în lipsa suptului bebelușului poate fi extinsă la ani de zile. Dacă a trecut o perioadă mai lungă (de la câteva zile la câteva luni) între naștere și începerea stimulării, putem numi acest proces RELACTARE. Presupune un efort susținut din partea mamei, dar nu imposibil. Cu siguranță poate ajunge să ofere copilului lapte matern, chiar dacă nu tot necesarul, însă orice picătură contează.

Efecte?

În oricare dintre aceste situații menționate mai sus, lactația este afectată. Fie întârzie înmulțirea laptelui, fie transformarea lui din colostru în lapte, fie cantitatea este sau pare a fi insuficientă.

Cert este că pentru toate situațiile există soluții, iar consultantele acreditate international IBCLC, cum este Anda Talaba sunt gata să vă ajute.

Ce ajută la stimularea lactației?

Fotografii sau video cu bebelușul, haine cu mirosul acestuia, o poziție relaxată în care se face mulsul, muzica preferată, dar mai ales susținerea și încurajarea familiei și a celor din jur.

În toate cazurile de reunire mamă –prunc, primul lucru important este să li se ofere spatiu și timp special doar pentru ei doi, să își simtă reciproc mirosul, să practice skin-to-skin, să își audă reciproc bătăile inimii, să își sincronizeze momentele de somn și veghe.

Practic, să își reia legătura puternică pe care o aveau când bebe era în burtică. E responsabilitatea personalului medical și a familiei apropiate să asigure acest spațiu și timp diadei.

Programează o întâlnire la cabinet sau o discuție online cu Anda la 📞0732566262 sau pe Facebook 

Anda Talaba, autoarea articolului s-a format ca nutriționist și consultant în alăptare în anul 2016, apoi s-a certificat și a contribuit la înființarea Centrului de Alăptare AloMama în anul 2018, curând după nașterea celui de-al 3-lea copil. De când face parte din echipa AloMama a oferit consultanță câtorva mii de mame în maternitățile din Brașov, la Centrul de Alăptare AloMama, prin telefon sau online.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *