Stimulentul de insertie si deducerea personala suplimentara

Ce ne facem atunci cand, dupa cei 2 ani de stat acasa trebuie sa ne intoarcem la munca si nu avem cu cine lasa copilul ? Parintii pot apela la stimulentul de insertie.
Stimulentul de insertie

Ce ne facem atunci cand, dupa cei 2 ani de stat acasa trebuie sa ne intoarcem la munca si nu avem cu cine lasa copilul ? Parintii pot apela la stimulentul de insertie.

Stimulentul de insertie

Reprezinta un ajutor financiar din partea Statului de care poate beneficia parintele care a fost in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani. Respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. Acest stimulent se acorda pana ce copilul implineste 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap.

Valoarea stimulentului de insertie este de 650 de lei pe luna sau de 1500 de lei pe luna, daca parintele revine in activitate pana cand copilul implineste 6 luni.

Acordarea stimulentului de insertie

este reglementata de OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si de Legea stimulentului de insertie nr. 89/2019.

Conform acestui cadru legislativ, parintii angajati au obligatia de a anunta angajatorul in legatura cu intentia de a-si relua activitatea cu 30 de zile inainte de momentul cand doresc sa revina la locul de munca.

Solicitarea trebuie facuta in scris, iar demersul obliga persoana juridica implicata sa nu restrictioneze accesul salariatului la stimulentul financiar. Acordarea lui este conditionata de sistarea indemnizatiei de crestere a copilului.

De acest drept pot beneficia si persoanele care au adoptat un copil sau carora li s-a incredintat un copil in vederea adoptiei, precum si persoanele care au un copil in regim de plasament sau de plasament in urgenta.

Cererea trebuie formulata in scris si depusa impreuna cu adeverinta de la angajator. Se depune la Directiile de asistenta sociala online sau fizic. Pe site-urile lor gasiti toate documentele necesare in vederea depunerii si obtinerii stimulentului de insertie.

Data de la care salariatul va incepe sa beneficieze de stimulentul de insertie

Depinde de momentul in care a fost depusa cererea aferenta acestui drept, astfel :

  • Odata cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate/paternitate si incep a fi realizate venituri supuse impozitului pe venit, daca a depus cererea pentru stimulentul de insertie in termen de 30 de zile lucratoare de la acest moment.
  • Incepand cu data nasterii copilului, daca depus cererea in termen de cel mult 60 de zile lucratoare, in situatia in care nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului de maternitate/paternitate si a indemnizatiei aferente.
  • Simultan cu data adoptiei, a instituirii tutelei, a plasamentului sau a incredintarii copilului, in cazul in care cererea este depusa in termen de cel mult 60 de zile lucratoare de la respectiva data.
  • Incepand cu data depunerii cererii, inclusiv pentru cazurile in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute mai sus.

Important de stiut este si faptul ca stimulentului de insertie poate inceta daca apar anuminte evenimente.

Astfel, acordarea acestui beneficiu inceteaza in urmatoarele cazuri :

  • Decesul beneficiarului
  • Decesul copilului
  • Incetarea activitatilor care genereaza venituri supuse impozitului si terminarea concediului pentru cresterea copilului
  • Decaderea beneficiarului din drepturile parintesti
  • Incetarea dreptului beneficiarului de a tine copilul in adoptie sau in plasament
  • Abandonul copilului
  • Beneficiarul executa o pedeapsa cu inchisoarea sau i se aplica masura arestului preventive pentru o perioada mai mare de 30 de zile.

 

Deducerea personala suplimentara

De la inceputul anului 2023, parintii care realizeaza venituri din salarii beneficiaza de o deducere personala suplimentara din impozitul pe venit.  100 de lei, pentru fiecare copil inscris la cresa, gradinita sau scoala.

In situatia in care copilul este intretinut de ambii parinti, atunci deducerea personala suplimentara de acorda doar unuia dintre parinti.

Parintele care indeplineste aceste conditii trebuie sa prezinte angajatorului documentul care sa ateste inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant. Aceasta dovada impreuna cu o declaratie pe propria raspundere se depun la angajator.

 

Cadrul legislativ :

 

Cu drag,

Irina, mamica de Sofica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

2 răspunsuri

  1. Mulțumim!
    Asta nu e ceva nou, stiam de ele..am beneficiat de stimulent de inserție de acum 2 ani și la fel și de deducere de anul trecut.

    1. Buna! Caracterul de noutate se referea la faptul ca e un articol nou pe pagina noastra. Da, stimulent exista de foarte multi ani, sumele s-au mai schimbat sau modalitatea de aplicare. COnsideram ca informatiile sunt actualizate la acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

grup sprijin

Grup de Sprijin – Club Alomama

Ce este un grup de sprijin? Grupurile de sprijin (grupurile de auto-ajutor) sunt întâlniri tematice voluntare și autoorganizate concepute pentru a combina experiența colectivă. Care

Read More »