Concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav

concediu medical

Copilul bolnav si concediu medical?

Draga mamica, atunci cand copilasul tau se imbolnaveste oricare dintre parinti are dreptul la zile libere platite de stat pentru ingrijirea copilului. Legea prevede ca parintii asigurati au dreptul la concediu medical. Si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav. Acest tip de concediu il poti solicita daca ai copii in varsta de pana la 12 ani. Insa daca este vorba de afectiuni grave sau handicap, atunci varsta copilului poate fi de pana la 18 ani.

De cat concediu medical poti beneficia pentru copil?

Durata concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav este de maxim 45 de zile calendaristice pe an. Pentru fiecare copil. Dar poate fi prelungita atunci cand apar afectiuni medicale mai grave. Daca ambii parinti lucreaza, zilele de concediu se pot imparti intre ei. Totalul lor nu poate depasi numarul maxim prevazut de lege.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a solicita concediu medical?

Cerintele pentru a putea beneficia de concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav sunt:

  • Sa locuiesti impreuna cu copilul pentru care ceri beneficiul si sa te ocupi de cresterea si ingrijirea lui ;
  • Sa ai domiciliul stabil sau resedinta legala in Romania ;
  • Sa fi realizat venituri impozabile pe o perioada de minim 6 luni in ultimele 12 luni ;
  • Sa nu fi beneficiat de concediu medical pentru invaliditate ori pensie de invaliditate in ultimul an.

Acest concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav este acordat in baza unui certificat medical emis de medicul de familie sau de medicul specialist.

Medicul de familie poate prescrie un concediu medical de 14 zile calendaristice pe luna, in una sau mai multe etape, conform legii. Doar medicul de specialitate, din ambulatoriu sau din spital, poate acorda concedii medicale mai lungi, de maxim 30 sau 31 de zile calendaristice.

Ce faci cand trebuie sa stai mai mult de 45 de zile acasa?

In cazul nefericit, in care copilul este diagnosticat cu boli mai grave sau neoplazii, este imobilizat in gips sau este supus unor interventii chirurgicale, limita de 45 de zile poate fi depasita si durata maxima a concediului medical poate fi prelungita pana la 90 de zile pe an.

In situatii foarte grave, chiar si limita de 90 de zile pe an poate fi extinsa cu aprobarea medicului expert in asigurari sociale in baza eliberarii unui nou concediu medical de catre medicul specialist.

Ce indemnizatie se acorda pentru concediul medical?

Conform OUG 158/2005, indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav sunt suportate integral din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Cuantumul brut al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului se calculeaza la 85% din baza de calcul. Suma se acorda in limita a 12 salarii minime brute pe tara, lunar.

Cadru legislativ :

Acest articol face parte din seria Drepturile mamelor. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *