Putin lapte praf

putin lapte praf

Laptele matern și sănătatea intestinului

De cele mai multe ori, femeilor li se recomandă să ofere o sticlă de lapte praf, putin lapte praf, în loc să fie încurajate să consulte un specialist care să evalueze exact situația lor. Există multe circumstanțe în care rudele, bine intenționate, încearcă să le convingă că nu au suficient lapte și că e cazul să suplimenteze.

Deseori, familiile și profesioniștii din domeniul alăptării nu au aceeași înțelegere a modului în care „doar” o sticlă sau două de formulă pot schimba dramatic intestinul sugarului. Cu toate că există numeroase studii care arată modul în care formula afectează intestinul unui copil. Mulți oameni continuă să fie pasivi în legătură cu hrănirea cu formulă. Femeile cu gemeni sau tripleți sunt deseori informate că nu vor avea suficient lapte, deci să înceapă să se gândească la completarea cu formulă.

Deci care e treaba cu una sau două sticle de formulă?

Cum afectează putin lapte praf sistemul digestiv al unui copil? Care sunt unele dintre consecințele de a oferi o sticlă de formulă din când în când?

1. Copiii alăptați exclusiv la sân și cei hrăniți si cu putin lapte praf, sau doar cu formulă au floră intestinală diferită.

Flora intestinală reprezintă microorganismele care trăiesc în tubul digestiv. Acestea includ bacterii și ciuperci și afectează toate aspectele sănătății și sistemului imunitar. Există o balanță dinamică între microbioza gastrointestinală, fiziologia gazdei și dietă care influențează direct achiziția inițială. Succesiunea dezvoltării și eventuala stabilitate a ecosistemului intestinal. Un cercetător afirmă „studiul nostru arată că flora cu un model dependent de dietă este deja prezenta în primele zile ale vieții”. Chiar și introducerea unei singure sticle de formulă afectează mucoasa intestinului sugarului, schimbând flora lui digestivă.

2. Bifidobacteria poate fi găsită cu până la 300% mai mare la copiii alăptați!

Bacteriile „bune” în intestinele noastre sunt incredibil de importante. Atât de importante încât unele companii de formulă adaugă una sau două tulpini diferite de bacterii „bune”. Ceea ce NU vă spun companiile este că o singură tulpină a unei bacterii pe care o adaugă în formulă este ceva infim în comparație cu ce se găsește în laptele matern. În jurul sistemului digestiv există trilioane de bacterii și peste 700 au fost găsite în laptele matern.

3. Bacteriile din intestin

Afectează nu numai sistemul imunitar, cât și capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor. Dar și buna funcționare a creierului. Cercetătorii au descoperit că intestinul primește semnale de la creier, motiv pentru care stresul și alte emoții pot contribui la simptomele gastro-intestinale.

4. Un bebeluș care a primit doar o sticlă de formulă, putin lapte praf,  își va reface flora intestinală în aproximativ patru săptămâni

Timp în care este alăptat exclusiv. Deci „doar” una sau două sticle de formulă afectează sănătatea intestinală a bebelușului timp de până la o lună. Această perioadă este destul de mare pentru oricine, dar mai ales pentru un bebeluș care are sistemul imunitar în curs de dezvoltare.

5. Alergiile

Deși exită multe lucuri greșite în ceea ce privește alergiile și intoleranțele alimentare, este clar că pentru copiii care sunt foarte sensibili la alergii, aceștia pot fi afectați de o singură expunere la proteinele din lapte de vacă. Acest lucru poate duce la perturbarea „căptușelii” intestinului și la crearea unui răspuns inflamator. Care duce apoi la intoleranță sau alergie la copil. „Consumul exclusiv de lapte matern facilitează maturarea precoce a barierei intestinale și oferă o barieră pasivă pentru moleculele potențial antigenice până când barierele naturale ale bebelușului se dezvoltă” (Riordan & Wambach 2010, p. 139). „Introducerea unei sticle de formulă va scoate copilul din categoria „exclusiv” și îl va introduce în categoria „suplimentat”, influențând buna funcționare a intestinului.” (Riordan, J & Wamback, 2010, Alăptarea și lactația umană, editori Jones & Bartlett, Boston)

 

Traducere și adaptare după (Translated and adapted from):

Just a few bottles of formula here or there…what’s the big deal?! Breastmilk and gut health

Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp