Și bebelușii fac grevă. De ce, când și cum o puteți depăși?

Greva suptului

Și bebelușii fac grevă. Greva suptului

Între 3-5 luni sau mai târziu, unii bebeluși refuză sânul și ne pot păcăli să credem că se înțarcă. Acești bebeluși par să prefere orice înafara statului la sân. Plâng, se agită, întorc capul in direcția opusă.

În primul rând, dragă mămică, să știi că perioada prin care treceți este FIREASCĂ, des întalnită. Da, nu sunteți vreun caz aparte și nu trebuie să te alarmezi.  E nevoie doar să rămâi atentă la nevoile bebelușului tău, care crește pe zi ce trece.

Tine cont: Orice bebeluș care s-ar înțărca nu ar face-o brusc, ar fi ceva gradual, în zile, săptămâni, luni.

Dacă alăptarea a mers bine

Dacă alăptarea a mers bine până într-un punct, cred că ești de acord cu mine că motive ca „laptele nu mai e bun/ vine în cantitate prea mică/ atașarea la sân nu e bună” sunt doar afimatii de ignorat.

La fel, dacă ți-a fugit gândul în direcția înțărcării, să știi că inainte de vârsta de 1 an această dorință e puțin probabil să vină intrinsec, de la pruncul tău.

Si să nu uităm ca pentru sănătatea ta și a lui, alăptarea trebuie să se petreacă exclusiv până la vârsta de 6luni si să fie continuată până la vârsta de 2ani sau chiar mai mult, dacă vă doriti.(OMS)

Motive pentru greva suptului

Ceea ce este cu adevărat important de sesizat/identificat este dacă această perioadă în care copilul refuză sânul se suprapune cu o depresie post partum, o perioadă de oboseală a ta sau chiar un burn out?

Alte motive pentru care bebelușul poate intra în greva suptului:
– umiditate sau temperatura prea crescută/scazută în casă, bebelușul are nas înfundat si îi este dificil sa sugă
– are afte sau erupție dentară – asociază durerea cu atingerea sanului
– otită – pozitia de supt nu îl ajută
– separarea de mamă câteva zile/ore din diverse motive
– stresul bebelușului: schimbare de rutină, călătorie, expunere la alți stimuli, o reacție puternică a mamei la un eveniment desfăsurat in timpul suptului, îmbolnăvirea mamei
– schimbarea mirosului mamei: aplicarea unei noi creme pe mameloane, utilizarea altui săpun sau a alor cosmetice
– schimbări hormonale ale mamei: startul menstruației sau dimpotrivă, dezvoltarea unei noi sarcini
– mastită: flux redus de lapte
– pur și simplu, pentru niciun motiv identificabil

Ce se intâmplă?

Greva suptului vine cu mult stres și frustrare pentru tine, iar dacă deja terenul este instabil emoțional sau fizic, va fi mai greu de depășit. Dar nu imposibil. Dacă pruncul tău a ajuns la vârsta diversificării, atunci câteva zile fără lapte matern vor fi în regulă.  Dar dacă este hrănit exclusiv la sân, poate fi îngrijorător. Copilul are nevoie de hrană și de o soluție, chiar dacă este temporară, te asigur că această perioadă va trece în 5-6 zile.

Soluții

Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci pentru tine și bebelușul tău este să cauți soluția împreună cu un consultant IBCLC care îți va oferi mai multe opțiuni. Ce funcționează pentru voi?: hrănirea în somn,  muls și oferit laptele tău cu o cană specială/ linguriță/SNS, hrănirea în mișcare.

Altă soluție ar putea fi alăptarea într-o poziție diferită și hrănirea bebelușului într-un mediu liniștit. Care să nu îi distragă atenția. Si de preferat să îi permiți bebelușului tău contact skin to skin (piele pe piele).

Poartă-l în marsupiu cât mai mult și reafirmă-ți angajamentul alăptării.

Mulge-te după ce bebe a supt, asta te va ajuta și în prevenția scăderii lactației. Astfel evita si posibilitătea de a face mastită/canale blocate și va asigura o altă masă pentru bebe. Poți stoca laptele înrecipiente/pungi speciale la frigider/congelator.

Ai încredere în bebelușul tău că nu se va înfometa și evită să îi oferi lapte praf. Laptele tău muls e ceea ce are nevoie pentru a depăși perioada aceasta.

Control medical

Pentru un plus de siguranță, elimină cauzele medicale (otită, alte infecții, boli) făcând o programare la medicul pediatru.

Si tu ești importantă în perioada asta

Te încurajăm să te relaxezi, să ai grijă de tine în primul rând! Să dormi, să te hrănești corespunzător și să continui alăptarea!

Să îți hrănești copilul ori de câte ori este posibil, conștientizând că perioada de grevă este FIREASCĂ și VA TRECE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *