Nu am lapte! Ce să fac?

nu am lapte ce sa fac

Nu am lapte! Ce să fac? Cum să crești producția de lapte?

Poate ești mămică nouă sau poate alăptezi deja de mult timp, si iti trece des prin minte „Nu am lapte! Ce să fac?”. Cu siguranță ai auzit de „lasă copilul la sân non stop și va fi bine”. Uneori astfel de sfaturi ne pot sabota, ne creează așteptări false și de aici presiunea pe noi, femeile, crește. Totodată, șansele de a considera procesul alăptării o corvoadă cresc, iar renunțarea bate la ușă.

Iată ce recomandăm noi pentru a ușura procesul și a preveni astfel de situații:

Alăptarea la cerere

– alăptarea exclusivă, la cerere, din prima clipă de viață. Stimulând des și corect sânii, prin atașarea copilului de cel puțin 8 ori pe zi în primele zile de viață, te va ajuta la activarea receptorilor de prolactină, care, pe termen scurt și mediu vor raspunde atât calitativ, cât și cantitativ. Te sfătuim să vorbești despre asta cu medicul tău și echipa care te va asista la naștere, încă din sarcină, căci acest start este deseori trecut cu vederea în maternități și prea puțin luat în calcul. Profita de conceptul de rooming-in!

Poziționarea și atasarea corectă la sân

– verifică neapărat cu un consultant IBCLC poziționarea și atașarea corectă. Un nou născut atașat corect si poziționat confortabil la sânul mamei, va face transfer de lapte optim și va stimula eficient sânul. Fără a produce dureri sau răni grave. Riscul neîndeplinirii acestor condiții poate duce la deshidratare, scăderea mare în greutate a bebelușului, angorjarea sânilor, furia laptelui și în final la scăderea iremediabilă a lactației.

Urmărește indicatorii unui supt eficient

– observă și chiar notează, cel putin pentru primele saptamani de viata, indicatorii. Numărul de mese – notand scurt ora trezirii copilului (de regula, nu se trezeste pentru alt motiv). Câte scutece udă si cate scaune are zilnic, notand scurt P sau C langa ora trezirii – acesta fiind si momentul schimbarii scutecului. Cât cântărește bebe – cam o data pe saptamana.

Evită accesoriile

– dacă ai apucat să folosești biberon, mamelon artificial sau suzetă, sub ghidajul unui consultant în lactație acreditat internațional, începe să renunți treptat la ele. Știi că am pomenit termenul de „sabotare” în introducere? Ei bine, aceștia sunt sabotori și pe termen lung deformează suptul, deci trebuie eliminați din rutină.

Există stimulente de lactație

– Si totusi. Nu am lapte! Ce să fac? Suplimente nutritive, ceaiuri și pastile pentru stimularea lactatiei. Bineînțeles, luate la recomandarea consultantului in alăptare care face alegerea in functie de istoricul individual al mamei in ce priveste alăptarea, dar si in functie de istoricul său medical. Da, suplimentele pot ajuta în sporirea și menținerea lactației.

Discută toate detaliile cu consultantul tău in alăptare

Hipotiroidism, diabetul, sindromul ovarelor polichistice, obezitatea, dezechilibrele hormonale sunt doar o parte din cauzele medicale pentru care poți avea o lactație scăzută. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să alăptezi, ci ideal ar fi să nu te zbați singură. Să ceri ajutor specializat, pentru a identifica toți factorii sabotori ai alăptării și a primi susținere continua în tot procesul! Uneori alăptarea e intuitivă, alteori este mai mult de lucru.

Intarcarea de lapte praf

Este intarcarea despre care ne place sa vorbim cel mai mult. Este momentul in care mamicile realizeaza ca pot alapta exclusiv, dupa o perioada in care suplimentul de lapte praf le-a insotit. La parte din sau toate mesele copilului pe parcursul unei perioade. Cu cat acest lucru se intampla mai repede dupa nastere, cu atat e mai usor de facut. In primul rand este important sa intelegi ca nu se renunta brusc. Aveti nevoie mai intai de o evaluare pediatrica si de o vizita la un consultant in alaptare. Consultantul va va insoti in acest demers si veti tine legatura pana la finalul lui. Strategia generala presupune mai multi pasi. Intai se calculeaza o medie a cantitatii laptelui praf pe care-l consuma zilnic, apoi vei incerca sa mulgi lapte matern, sau sa gasesti lapte matern de la o banca sau de la o alta mama. In primele 3-4 zile vei incerca sa scazi cu 30ml/zi cantitatea de lapte praf oferita, inlocuind-o cu lapte matern, de la san sau muls. Se stimuleaza lactatia cu suplimente galactogoge si cu mulsul sanului si se monitorizeaza scutecele copilului. Vei continua in felul acesta si la fiecare 3-4 zile vom incerca sa mai reducem cu 30ml/zi portiile de lapte praf….pana cand bebelusul va primi numai lapte matern. Se monitorizeaza evolutia in greutate a bebelusului saptamanal. Cireasa de pe tort este ca bebelusul sa isi satisfaca nevoia de hrana cu lapte matern direct de la sanul mamei lucru care este mai greu sau mai usor de realizat in functie de cat de familiarizat este acesta cu sanul inainte de inceperea procesului.

Nu am lapte! Ce să fac? Stimularea corectă a sânului rămâne cheia

Ține minte: atenția ta trebuie să rămână pe hrănirea eficienta a bebelușului și stimularea sânilor, pentru a menține sau a construi o producție abundență și constantă de lapte.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *