Drepturile gravidei si sanatatea

tests-in-pregnancy

Drepturile gravidei

Draga mamica, care porti in pantece o minune, acum mai mult ca niciodata trebuie sa acorzi o atentie sporita sanatatii tale. Cred ca te-ar ajuta sa cunosti si ce drepturi ai, in acest moment important al vietii tale.

Asadar, sa vorbim despre sanatatea gravidei si drepturile ei.  Angajatorii au obligatia de a asigura salariatelor insarcinate, salariatelor lauze dar si celor care alapteaza, conditii de lucru care sa nu le afecteze sanatatea si sa nu le expuna riscurilor.

Sanatatea gravidei si drepturile ei

Un capitol important al legislatiei muncii este reprezentat de protectia maternitatii. Astfel, salariatele gravide beneficiaza de urmatoarele drepturi (pe langa cele mentionate in articolul anterior – Drepturile gravidei la locul de munca)

  • Dreptul la concediul de risc maternal
  • Dreptul la investigatii si analize gratuite, asigurate de CAS
  • Dreptul la concediul medical

In cazul in care, din motive obiective angajatorul nu poate asigura transferul sau imbunatatirea conditiilor de munca, ai dreptul sa ceri si sa intri in concediul de risc maternal.

Concediu de risc maternal – evaluare

Cel mai evident punct ce tine de drepturile gravidelor este concediul de risc maternal. Are scopul de a proteja sanatatea mamei si a copilului. Acesta este recomandat de medic si se platescte cu 75% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni.

Protectia salariatei gravide incepe din momentul in care si-a anuntat angajatorul asupra starii sale fiziologice, printr-o notificare scrisa. Acesta este momentul in care, angajatorul este obligat sa ia toate masurile necesare pentru a proteja viitoarea mamica la locul de munca.

In urma acestei notificari, angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii vor evalua posibilele riscuri de la locul de munca. Angajatorul va trebui sa modifice temporar conditiile de munca sau programul de lucru. Cu mentinerea drepturilor salariale integrale. Iar daca acest lucru nu este posibil, angajatorul are obligatia de a-i oferi salariatei gravide, un post care nu ii pune in pericol sanatatea ei sau a copilului. Daca nici acest lucru nu este posibil, salariata gravida are dreptul de a cere si de a intra in concediul de risc maternal.

Concediu de risc maternal – detalii

Medicul de familie sau medicul specialist, la cererea gravidei elibereaza certificatul de concediu medical care trebuie sa fie vizat de medicul de medicina muncii.

Dreptul la concediu de risc maternal au și mămicile revenite la muncă dupa cele 42 de zile de lăuzie. Dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care au născut. Dar și salariatele care inca alăpteaza și aduc documente medicale care certifică acest fapt.

Concediul de risc maternal poate fi acordat integral pe o durata maxima de 120 de zile calendaristice, dar si pe perioade fractionate, care cumulate sa nu depaseasca 120 de zile.

Concediu medical de risc maternal se acorda fara conditia de stagiu de cotizare. Astfel ca angajata nu trebuie sa fi lucrat minim 6 luni din ultimele 12 anterioare lunii in care a fost eliberat certificatul. Si se suporta integral din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Angajatorul are obligatia de a plati salariatelor indemnizatia aferenta si de a solicita ulterior recuperarea acestei sume de la Casa de Sanatate.

Concediu de risc maternal – alte informatii

Important de stiut este faptul ca acordarea concediului de risc maternal presupune suspendarea contractului de muncă din initiativa salariatului. Insa nu afecteaza vechimea in munca, reprezentand perioada asimilata stagiului de cotizare.

Drepturile gravidelor – drepturi mai putin cunoscute

De asemenea, gravida salariata are dreptul la investigatii si analize gratuite, asigurate de CAS.

Pentru mai multe informatii cu privire la ce investigatii sau analize sunt cuprinse, va rog sa va adresati medicului de familie sau medicului specialist. Nefiind de specialitate, nu as sti sa va indic exact ce analize sunt, dar consider ca este important sa stiti ca aveti dreptul gratuit la ele.

In functie de zona unde va aflati si de bugetele locale, mai pot exista tot felul de programe care sustin sanatatea mamei, a copilului sau a gravidei. De exemplu, in Bucuresti exista un program prin care se acorda gravidelor Vouchere materna.

Proiectul Drepturile mamelor

Am scris acest articol si pe cel precedent, Drepturile gravidei la locul de munca, din dorinta de a ajuta mamicile si gravidele sa isi cunoasca drepturile si sa isi protejeze sanatatea lor, dar si a bebelusilor.

 

Cadrul legislativ:
  • OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
  • OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Legea 53/2003 privind Codul Muncii
  • Legea 319/2006 privind Securitatea si Sanatatea in Munca
  • Legea 154/2015 privind modificarea si completarea OUG 96/2003

 

Cu drag,

Irina, mamica de Sofica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *